Numeroase unități de învățământ din întreaga țară au sărbătorit Ziua Mondială a Mediului

Text Size:

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Current Style: Standard

Accessibility
Versiune tiparSend by email
Data publicării: 
Miercuri, 6 Iunie, 2018

În data de 5 iunie, întreaga lume a sărbătorit Ziua Mondială a Mediului*.

Anul acesta, Ziua Mondială a Mediului a fost găzduită de către India, iar tema stabilită a fost combaterea poluării cu plastic.

Pentru a marca această zi, numeroase unități de învățământ din toate județele României și din municipiul București - de la nivel preșcolar până la nivel secundar superior și de la nivel local, județean, interjudețean până la național - au organizat mese rotunde, prezentări, dezbateri, expoziții de desene și alte creații pe tema protecției mediului înconjurător, concursuri, vizionări de documentare, drumeții în natură, acțiuni de ecologizare, de plantare de copaci etc.

Spre exemplu, în cadrul proiectului Patrula de Reciclare organizat de RoRec România, Școala Gimnazială Sântana din județul Arad a colectat 158,59 kg de deșeuri electrice și electronice și 17,25 kg de baterii. În cadrul Școlii Gimnaziale „Ion Breazu” Mihalț din județul Alba, s-a desfășurat proiectul „Detectivii Curățeniei”, prin care s-au amenajat spații verzi în fiecare clasă și s-au instalat coşuri de gunoi desenate şi inscripționate cu mesaje ecologice. Școala Gimnazială „Benkő József" Brăduț din județul Covasna a organizat colectarea de deşeuri selective - sticle și curățirea malurilor pârâului Kormos.

În același timp, și Palatele Copiilor și inspectoratele școlare județene au demarat activități pentru marcarea Zilei Mondiale a Mediului, notabilă fiind desfășurarea etapelor județene ale concursului de proiecte de mediu.

La nivel bilateral, s-a desfășurat proiectul România-Ungaria Interreg „Coridor verde fară frontiere”, la care au participat 5 unități de nivel gimnazial și 2 școli din localitatea Csenger (Ungaria), în parteneriat cu ONG-uri, fiind colectate flacoane de 2l pentru realizarea unui pod simbolic peste Someș. În perioada 1 aprilie 2018 - 1 iulie 2018, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Sighetu Marmației din județul Maramureș, se desfășoară proiectul „Lumea Vie - Planeta Albastră”, prin care se urmărește formarea de cunoștințe și aptitudini atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice, prin activități de ecologizare în spaţiul din preajma şcolii şi în oraș, activităţi de informare şi dezbateri în şcoală și activități de creație și reciclare.

Ministerul Educației Naționale este un susținător al tematicii ecologiei și protecției mediului înconjurător, inițiind de-a lungul timpului numeroase parteneriate și protocoale de colaborare atât cu instituții din țară și străinătate cu atribuții în domeniul mediului, precum și cu organizații neguvernamentale.

* Ziua Mondială a Mediului a fost instituită, în 1972, de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, în cadrul Conferinței de la Stockholm, în vederea conștientizării nevoii de a lua măsuri pentru protejarea mediului înconjurător.