Concluziile întâlnirii dintre ministrul Valentin Popa și echipa de conducere a Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, respectiv a Liceului Tehnologic „Nicolae Teclu” din Copşa Mică

Text Size:

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Current Style: Standard

Accessibility
Versiune tiparSend by email
Data publicării: 
Sâmbătă, 3 Februarie, 2018

Ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, s-a întâlnit în cursul serii de vineri, 2 februarie, cu echipele de conducere ale Inspectoratului Școlar Județean Sibiu și ale Liceului Tehnologic „Nicolae Teclu” din Copşa Mică. Discuțiile au vizat cazul în care este implicat un profesor cu un comportament inadecvat față de elevii săi.

În cadrul întrevederii, au fost analizate documentele și elementele referitoare la cazul menționat și au fost discutate toate aspectele pe care le implică acesta. Concluziile sunt prezentate mai jos.

Indiferent de rezultatul anchetei Poliției, care este în derulare, este limpede că profesorul în cauză a avut un comportament indecent (oricare ar fi circumstanțele - inclusiv posibile afecțiuni - care l-au produs). Ora de curs nu se desfășura în condiții normale, demisia profesorului reprezentând doar o primă acțiune firească în contextul dat.

După o analiză atentă, este limpede că și elevele care au filmat și ulterior au difuzat imaginile indecente au ales o soluție incorectă, cu atât mai mult cu cât cunoșteau și chiar semnaseră Regulamentul liceului. Trauma episodului indecent poate să existe, însă aceasta nu explică faptul că ele au filmat și apoi au făcut publice imaginile filmate. Elevele ar fi putut alege, spre exemplu, calea discuției cu dirigintele clasei, cu echipa de conducere a liceului, cu reprezentantul elevilor sau chiar cu alte autorități. Este de menționat că atât reprezentantul elevilor în Consiliul Clasei, cât și reprezentantul elevilor în Consiliul de Administrație, au propus sancționarea elevelor.

În ceea ce privește faptul că diriginta clasei nu a fost sancționată, aceasta fiind suspectată de încercarea de a mușamaliza cazul, s-a constatat ca ea a aflat despre incident în același timp cu conducerea liceului și nu există declarații sau fapte care să o acuze.

Până în această etapă, ministrul Educației ține să precizeze că structurile de conducere din liceu au respectat procedura, sancționarea elevelor fiind votată succesiv de către Consiliul Clasei, Consiliul Profesoral și apoi de Consiliul de Administrație al liceului.

Se așteaptă finalizarea anchetei Poliției. 

În contextul unui astfel de caz, având în vedere faptul că reprezentanții Liceului Tehnologic „Nicolae Teclu” din Copşa Mică și-au manifestat clar dorința în acest sens, este limpede că în spațiul public se poate redeschide subiectul introducerii camerelor de supraveghere în școli. Ministrul Valentin Popa consideră însă că, asupra acestui subiect, nu trebuie luată o decizie de la „centru”. Așadar, toate cadrele didactice, împreună cu părinții și elevii, sunt invitate să analizeze dacă este oportună introducerea camerelor de supraveghere și în sălile de curs (pe lângă cele deja prezente pe holuri și în curțile interioare).

Menționăm că o astfel de măsură poate să conducă la o mai bună disciplină în orele de curs și la o mai mare siguranță în școli, cu rezultate bune, spre exemplu, și în combaterea unor fenomene precum bullying-ul, dar poate și să inhibe manifestarea liberă a profesorilor și a elevilor. 

BIROUL DE COMUNICARE