Ministrul Ecaterina Andronescu a deschis lucrările Forumului privind viitorul învățării/Forum on the Future of Learning (Bruxelles, 24 ianuarie)

Text Size:

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Current Style: Standard

Accessibility
Versiune tiparSend by email
Data publicării: 
Joi, 24 Ianuarie, 2019

„Președinția română a Consiliului Uniunii Europene va acorda o atenție deosebită promovării incluziunii, excelenței și mobilității. Mai mult, așa cum ne-am propus în programul Trio-ului, Președințiile vor sprijini dezbaterile și deciziile care vizează adoptarea și punerea în aplicare a cadrelor de cooperare în domeniul educației, tineretului, culturii și sportului, cum ar fi Cadrul strategic educație și formare profesională post-2020 sau noua strategie a UE pentru tineret”, a declarat ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, în deschiderea Forumului privind viitorul învățării/Forum on the Future of Learningla invitația comisarului european pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics.

Ministrul Ecaterina Andronescu a afirmat că pe durata mandatului Președinției române, țara noastră și-a propus să finalizeze recomandarea Consiliului privind sistemele de educație și îngrijire de înaltă calitate a copilului.

„Suntem cu toții de acord, și cercetările o confirmă, că primii ani din viața copilului sunt esențiali pentru formarea și dezvoltarea capacității de învățare, pentru întreg parcursul vieții. Învățarea este un proces incremental. Crearea unei baze solide în primii ani de viață este o condiție prealabilă pentru dezvoltarea competențelor de nivel superior și pentru succesul educațional și este, în egală măsură, definitorie pentru sănătatea și bunăstarea copiilor”, a mai adăugat demnitarul român.

Cu acest prilej, ministrul Educației Naționale a subliniat rolul esențial al profesorilor în consolidarea unui sistem educațional performant. Astfel, cadrele didactice trebuie să se afle în centrul inițiativelor care vizează reformele în educație, fiind necesară concentrarea eforturilor asupra calității formării inițiale și continue a profesorilor, precum și asupra statutului și atractivității acestei profesii.

Ministrul Ecaterina Andronescu a adresat mulțumiri Comisiei Europene pentru inițiativa de a constitui Grupul european de experți în educație și formare, rezultatele activității acestui grup urmând să contribuie în mod substanțial la elaborarea noului cadru de cooperare UE în domeniul educației și formării. Dezbaterea privind concluziile activității grupului de experți va fi continuată la reuniunea la nivel înalt, care se va desfășura la finalul lunii februarie, la București. 

Forumul privind viitorul învățării/Forum on the Future of Learning este o platformă de discuții cu privire la provocările cu care se confruntă Europa și impactul acestora asupra sistemelor de educație și formare. Principalele tematici de reflecție la ediția din acest an au vizat schimbările demografice, incluziunea și cetățenia, evoluțiile tehnologice și viitorul muncii, digitalizarea, aspectele climatice, precum și investițiile, reformele și guvernanța în educație.

La eveniment au participat actori din sectorul educației și decidenți politici, dezbaterile având la bază constatările Grupului independent de experți în domeniul educației și formării, constituit de Comisia Europeană în 2018.

BIROUL DE COMUNICARE