Apel de selecție pentru cadrele didactice debutante (grup de intervenție și grup de control) din sistemul de învățământ public care predau în școli cu grad de defavorizare ridicată din judeţele Alba, Dâmbovița şi Olt

Text Size:

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Current Style: Standard

Accessibility
Data publicării: 
28.06.2022

Ministerul Educației și Teach for Romania lansează al doilea apel de selecție pentru cadrele didactice debutante (grup de intervenție și grup de control) din sistemul de învățământ public care predau în școli cu grad de defavorizare ridicată din judeţele Alba, Dâmbovița şi Olt.

Înscrierile pentru cadrele didactice debutante - grup de control și grup de intervenție -  încep în data de 28 iunie 2022.

Participarea este gratuită și presupune, în primă fază, completarea unui formular online, disponibil ► aici

Vă rugăm ca înainte de completarea formularului să parcurgeți informațiile de mai jos!

Ministerul Educației din România participă la programul de politică al UE Suport și formare pentru cadrele didactice debutante (NEST), derulat în cadrul Erasmus +, Acțiunea-cheie 3 privind schema de finanțare pentru experimentarea de politici publice, cu un program-pilot de mentorat ce vizează cadrele didactice debutante. Pilotarea programului-pilot se desfășoară pe o perioadă de doi ani școlari, începând cu anul 2021. Activitățile se derulează în consorțiu prin colaborarea a 16 organizații partenere din 5 state membre ale Uniunii Europene (Austria, Belgia, Bulgaria, Spania și România) și face parte din proiectul internațional NEST - Suport și formare pentru cadre didactice debutante, finanțat prin programul Erasmus+, subprioritatea 3 „Sprijin pentru reforma politicilor  publice”.  

În România, proiectul este derulat în parteneriat de Ministerul Educației şi Teach for Romania, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. NEST contribuie la stabilirea de noi practici de mentorat adaptativ pentru cadrele didactice aflate la început de carieră. Scopul NEST constă în implementarea unui sistem de formare de mentori, respectiv evaluarea efectelor acestui tip de formare asupra mentorilor și cadrelor didactice debutante care lucrează în școli defavorizate din România.

În acest sens, Ministerul Educației și Teach for Romania demarează al doilea proces de înscriere în programul-pilot de mentorat, adresat cadrelor didactice debutante care profesează în școli publice vulnerabile din România.

Cadrele didactice debutante care doresc să se alăture în calitate de membri în grupurile de intervenție sau grupurile de control sunt invitate să își depună candidaturile în perioada 28 iunie - 29 iulie 2022

Criterii de eligibilitate pentru cadrele didactice debutante - grupul de intervenție și grupul de control:

  • au cel mult 5 ani de experiență în predare în sistemul public

  • predau în anul școlar 2022 - 2023 în ciclul preșcolar, primar, gimnazial sau liceal într-o școală cu grad ridicat de vulnerabilitate din județele Alba, Dâmbovița şi Olt

  • participă pe bază de voluntariat și au o motivație autentică de a face parte din proiect.

Ce beneficii oferă participarea în cadrul proiectului pentru cadrele didactice din grupul de intervenție?

Pe parcursul programului, cadrele didactice debutante pentru grupul de intervenție vor beneficia de mentorat adaptiv pentru:

  • dezvoltarea competențelor de predare la clasă;

  • facilitarea lucrului cu elevi din medii defavorizate și obținerea de rezultate școlare mai bune cu aceștia;

  • dezvoltarea abilității de a crea un mediu sigur și încurajator la clasă;

  • creșterea satisfacției și a gradului de retenție în profesie.

Ce beneficii oferă participarea în cadrul proiectului pentru cadrele didactice din grupul de control?

Pe parcursul programului, cadrele didactice debutante pentru grupul de control vor:

  • participa la evenimentele de diseminare și exploatare din cadrul proiectului;

  • participa la sondaje, prin completarea chestionarelor legate de activitatea lor didactică;

  • obține adeverință de participare în cadrul proiectului la finalul acestuia.

Procesul de înscriere și selecție pentru cadrele didactice debutante în grupurile de intervenție și de control

  • În program se pot înscrie maximum 240 de participanți în anul școlar 2022 - 2023.

  • Toți candidații vor primi un răspuns, indiferent de natura acestuia, până în data de 16 august 2022. 

  •  Formular online de înscriere este disponibil ► aici

Implicarea cadrelor didactice în activitățile proiectului se va realiza în perioada octombrie 2022 - februarie 2024.

Despre Teach for Romania

Teach for Romania este o organizație non-guvernamentală, care de 8 ani recrutează și pregătește oameni valoroși să devină profesori și învățători în școlile publice din România, pornind de la cele mai dificile comunități. La Teach for Romania, noi credem că fiecare copil din România are dreptul și poate să aibă parte de o educație de calitate, alături de un profesor sau un învățător care crede în el.

În anul școlar 2021-2022, 118 cadre didactice fac parte din programul nostru și predau în 94 de școli, din 22 de județe. De asemenea, ne bucurăm că, din comunitatea noastră de 176 alumni, absolvenți ai programului, jumătate au ales să rămână la catedră în școli publice din România, dezvoltând și inovând cultura organizațională a acestora. Întreaga noastră comunitate de profesori ajunge astfel la aproximativ 20 000 de copii. Află poveştile profesorilor pe blog sau pe Facebook și Instagram!”