Ministerul Educației a prezentat reformele din învățământul dual în cadrul unui eveniment Rethink Romania

Text Size:

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Current Style: Standard

Accessibility
Versiune tiparSend by email
Data publicării: 
Marţi, 6 Decembrie, 2022

Luni, 5 decembrie, la sediul Ministerului Educației, a avut loc o prezentare a noilor reforme din învățământul profesional dual, în cadrul unui eveniment organizat de Rethink România cu sprijinul Ministerului Educației. Au avut intervenții Ligia Deca, Ministrul Educației, Dragoș Anastasiu, Președintele Rethink Romania și Sorin Decă, secretar general adjunct al Ministerului Educației. 

Au fost prezentate, între altele, noile consorții integrate pentru învățământul dual și noile reglementări care permit organizarea de programe universitare în regim dual. La dezbatere au participat peste 100 de persoane din mediul business, care au formulat observații și sugestii asupra pachetului de măsuri propuse și au adresat întrebări cărora le-au răspuns reprezentanții Ministerului Educației.

„Prin intermediul consorțiilor regionale pentru învățământul dual se vor compatibiliza cererea și oferta forței de muncă, iar în acest sens actul educațional va fi conectat permanent cu piața forței de muncă. Alocarea financiară totală a apelului de proiecte este de 338 de mil. de euro, valoare eligibilă din PNRR, fără TVA, iar valoarea maximă a unui proiect aferent unui consorțiu este de 21,12 mil. de euro”, a declarat Ligia Deca, Ministrul Educației.

„Rethink România consideră că extinderea învățământului dual va facilita ameliorarea unor probleme structurale cu care se confruntă România. În primul rând, poate contribui la creșterea angajabilității și la reducerea părăsirii timpurii a școlii, prin oferirea de perspective clare de intrare pe piața muncii pentru elevii și studenții înscriși în filiera profesională. Totodată, permite o mai bună corelare a activității de formare din cadrul școlilor și universităților și nevoile pieței muncii. Nu în ultimul rând, parteneriatul dintre companii, școli și universități, respectiv autorități locale contribuie la apariția unor ecosisteme de formare comprehensive, adaptabile la schimbările din economie. Pe termen lung, Rethink România încurajează continuarea unui dialog constructiv între autorități și sectorul privat pentru dezvoltarea continuă a educației profesionale în regim dual”, a declarat Dragoș Anastasiu, președintele Rethink Romania.

În acest  context, amintim că Ministerul Educației a lansat recent apelul de proiecte competitive „Program-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor regionale pentru învățământ dual”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență - Componenta C15: Educație.

În cadrul aceluiași demers se înscrie și semnarea de către ministrul Ligia Deca și ministrul Educației din Federația Valonia-Bruxelles, Caroline Désir, a Memorandumului privind cooperarea în domeniul învățământului profesional și tehnic și al învățământului dual între Ministerul Educației din România și Ministerul Educației al Comunității franceze din Belgia.

Documentul vizează dezvoltarea unui plan de acțiuni, care va permite atingerea următoarelor obiective: menținerea și îmbunătățirea cooperării bilaterale în domeniul învățământului profesional și tehnic (nivelurile 3 şi 4, conform Cadrului European al Calificărilor/European Qualification Framework) din România, inclusiv forma de învățământ dual, precum și urmărirea intereselor comune prin intermediul acestei colaborări.