Drept la replică solicitat publicației stiripesurse.ro

Text Size:

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Current Style: Standard

Accessibility
Versiune tiparSend by email
Data publicării: 
Duminică, 4 Octombrie, 2020

În vederea unei corecte informări a publicului, referitor la articolul cu titlul „Judecătoarea Viorica Costiniu, revoltată de eliminarea limbii latine din școli. Mesaj adresat premierului Ludovic Orban”, articol scris de jurnalistul Florin Pușcaș și publicat în data de 3 octombrie 2020 pe site-ul stiripesurse.ro, ținând cont de prevederile legale, Ministerul Educației și Cercetării solicită publicarea următorului drept la replică:

Potrivit vechiului plan-cadru pentru învățământul gimnazial, aprobat prin ordinul de ministru nr. 3.638/11.04.2001, Limba latină a fost studiată în clasa a VIII-a.

Prin ordinul de ministru nr. 3.590/05.04.2016 a fost aprobat noul plan-cadru pentru învățământul gimnazial, astfel că, începând din anul școlar 2019-2020, elevii din clasa a VII-a studiază „Elemente de limbă latină și de cultură romanică” (aria curriculară Limbă și comunicare). Tot în anul școlar 2019-2020 s-a studiat și la clasa a VIII-a, în conformitate cu vechiul plan-cadru, intrat în lichidare, însă începând cu 2020-2021 se studiază doar la clasa a VII-a.

De asemenea, în conformittate cu ordinul de ministru nr. 3.410/16.03.2009, Limba latină se studiază la nivelul învățământului liceal - ciclul inferior (clasele a IX-a și a X-a), la profilul umanist și la filiera vocațională - profilurile teologic ortodox și muzică bisericească. Totodată, ordinul de ministru anterior menționat prevede studiul Limbii latine, la nivel liceal - ciclul superior (clasele a XI-a și a XII-a), profilul umanist, specializarea filologie și la filiera vocațională, profilurile teologic ortodox, muzică bisericească, romano-catolică - limbă maghiară, iar la specializările romano-catolică - limba română și greco-catolică, doar în clasa a XI-a.

Referitor la afirmațiile din cadrul articolului, conform cărora Ministerul Educației și Cercetării a eliminat studiul Limbii Latine pentru a introduce ore de teatru în școli, pentru o corectă informare a publicului facem precizarea că acest lucru este FALS! Au fost semnate ordinele de ministru prin care au fost aprobate trei discipline opționale de teatru („Eu și scena” - clasele a III-a și a IV-a, „Teatrul și noi” - clasele a VI-a și a VII-a și „Laboratorul de teatru” - clasele a X-a și a XI-a) și programele aferente, dar prin această decizie nu se elimină studiul Limbii latine. Opționalele de teatru fac parte din curriculumul la decizia școlii (CDS), elevii având posibilitatea de a le studia începând cu anul școlar 2020-2021, în timp ce Limba latină face parte din trunchiul comun (TC), având statut obligatoriu.