În prezența ministrului Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, joi, 20 februarie 2025, la Palatul Victoria, a avut loc semnarea Acordului privind Măsura-Suport - Programul privind învățământul dual, finanțat din Acordul-cadru dintre Guvernul României şi Consiliul Federal Elveţian privind implementarea celei de-a doua contribuţii elveţiene în anumite state membre ale Uniunii Europene pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene (semnat la Bucureşti în data de 12 decembrie 2022)*.
Programul are ca obiectiv consolidarea sistemului românesc de educație şi formare profesională duală (VET) prin implicarea școlilor şi a companiilor private, fiind structurat pe 5 componente care vizează:
-
Politică și dialog privind punerea în aplicare a reformei învățământului dual;
-
Revizuirea/dezvoltarea calificărilor de nivel 5 al Cadrului Național al Calificărilor (CNC), în funcție de nevoile pieței muncii;
-
Pilotarea/testarea calificărilor VET de nivelul 5 CNC prin proiecte competitive (granturi a câte 500.000 CHF/grant)
-
Formarea profesorilor și a tutorilor de practică din companiile partenere pentru a oferi programe relevante învățământului dual;
-
Dezvoltarea unei rețele de tip public-privat de facilitatori pentru învățământul dual.
Finanțarea prevăzută in Acordul-cadru pentru măsura-suport Programul privind învăţământul dual (VET) este de 10 milioane CHF.
Centrul Naţional de Dezvoltare a Învățământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT) a fost nominalizat de Ministerul Educației și Cercetării ca Operator de program pentru dezvoltarea și asigurarea managementului tehnic și financiar.
În acest context, ministrul Daniel David a avut o întâlnire bilaterală cu Ignazio Cassis, Consilier Federal și ministru al Afacerilor Externe al Confederației Elvețiene.
În cadrul întrevederii, a fost reconfirmată relația bună de colaborare între România și Confederația Elvețiană în domeniile educației și cercetării, precum și importanța investiților în învățământul dual, cu o implicare activă a mediului de afaceri.
A fost remarcat, de asemenea, interesul instituțiilor de cercetare din România pentru participarea la Proiectele Multilaterale Comune de Cercetare, având ca scop crearea de parteneriate de cercetare durabile pe termen lung între partenerii români și elvețieni și alți parteneri europeni, inclusiv cooperarea în cercetare prin „Infrastructura Luminii Extreme/ELI-NP” (buget: 13 milioane CHF).
În perioada următoare, discuțiile la nivel tehnic vor continua pentru finalizarea acordurilor de finanțare pentru „Programul infrastructura pentru cercetarea și monitorizarea emisiilor” cu o alocare din partea elvețiană în valoare de 7,4 milioane CHF, structurată pe două componente, astfel:
-
Infrastructura de cercetare a aerosolilor, norilor şi gazelor minore (ACTRIS);
-
Studiul privind determinarea emisiilor de metan în Europa de Est (EEMS).
Finalizarea negocierilor cu Uniunea Europeană pentru participarea Confederației Elvețiene la Programul-Cadru al UE Orizont Europa va impulsiona colaborarea bilaterală în domeniul cercetării-inovării.
În ceea ce privește cooperarea academică, participarea universităților din cele două țări în alianțele de universități europene constituie o premisă pentru consolidarea mobilităților academice în cadrul programului Erasmus +, odată cu finalizarea proceselor legate de participarea Elveției la acest program.
--------------------------
* Hotărârea Guvernului Nr. 61/2023 din 26 ianuarie 2023 pentru aprobarea Acordului-cadru dintre Guvernul României şi Consiliul Federal Elveţian privind implementarea celei de-a doua contribuţii elveţiene în anumite state membre ale Uniunii Europene pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene, semnat la Bucureşti la 12 decembrie 2022
- 5642 de afişări