Joint Romanian - Finnish cooperation on Steering Education Towards the Future

Text Size:

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Current Style: Standard

Accessibility
Data publicării: 
22.05.2019

În zilele de 20 și 21 mai 2019, Ministerul Educației Naționale și Ambasada Finlandei la București au organizat evenimentul „Steering Education Towards the Future”, cu scopul de a facilita schimbul de experiențe și de a dezbate practicile care susțin reforme sistemice în educație.

Au fost abordate următoarele subiecte:

  1. Perspectiva sistemică: pilotarea sistemică în procesul de schimbare;
  2.  Schimbarea în mediul școlar: profesorii și liderii educaționali ca actori principali;
  3. Rutarea și dirijarea elevilor către cariere optime: educație și formare profesională;
  4.  Formarea și dezvoltarea continuă a cadrelor didactice.

Astfel, luni, 21 mai, echipa finlandeză a prezentat pilonii pe care se sprijină o reformă în educație și modalitățile de depășire a eventualelor dificultăți, cu accent pe intensificarea dialogului între toate părțile implicate în sistemul educațional. Cu acest prilej, interlocutorii au agreat necesitatea continuării cooperării pentru identificarea unor perspective noi de reformare a educației din România, cu adaptarea consecventă la necesitățile învățământului românesc și la specificul cultural.

În cadrul atelierelor tematice din 22 mai, susținute de câte un reprezentant al fiecărui sistem educațional, au fost dezbătute modalitățile de creștere a atractivității învățământului profesional prin flexibilizarea rutei și implicarea mai activă a sectorului economic în definirea planurilor de școlarizare. O altă temă de interes pentru interlocutori a constituit-o formarea continuă a profesorilor prin crearea unor clase virtuale.

La schimbul de idei și experiențe au participat reprezentanți ai MEN, ISJ-urilor, CCD-urilor, Institutului de Științe ale Educației, Băncii Mondiale în România, ai departamentelor de pregătire pedagogică din universități, profesori și directori de unități școlare, precum și reprezentanți ai organizațiilor neguvermantale.

Delegația finlandeză a fost condusă de către Jouni Kangasniemi, directorul Programului „Education Finland" din Ministerul Educației de la Helsinki. A fost prezentă și E.S. Päivi Pohjanheimo, ambasadorul Finlandei în România.

Mulțumim tuturor celor prezenți și gazdei evenimentului, Universitatea POLITEHNICA din București!

Etichetă :